Am actualizat Politica de confidentialitate a site-ului Doizece. Afla mai multe detalii Inchide

Reguli Rummy pe tabla

Jocurile de rummy/remi in multitudinea de variante au atins o popularitate considerabila de-a lungul timpului. Si in zilele noaste aceasta varietate naste controverse cand un grup de prieteni vrea sa joace acest joc, fiecare avand cateva regului proprii. Originile acestui joc fiind inca neclare, sunt vehiculate trei teorii privind originile jocului:
Unele surse sutin ca jocul a luat nastere in Spania fiind raspandit pana in Mexic. O alta teorie spune ca pokerul sta la baza jocului de Remi de la varianta Whiskey Poker, care a devenit mai tarziu Rum Poker si mai apoi Remi in SUA. Cea de-a treia teorie considera ca jocul are originii intr-un joc chinezesc aparut prin anii 1800 si care include cel mai fidel caracteristicile jocului din zilele noastre. Doizece.ro va propune o varianta a acestui joc: Rummy pe Tabla!

Introducere:
Jocul de Rummy contine 106 piese: 104 piese cu numere si 2 piese de Jolly. Piesele cu numere sunt impartite in 4 culori: rosu, galben, verde si negru. Fiecare culoare contine numerele de la 1 la 13 in dublu exemplar. De asemenea un joc de Rummy mai contine 4 table pe care jucatorii tin piesele in timpul jocului. Pe doizece.ro, serverul protejeaza aceste carti pana la final cand jucatorul inchide, in asa fel incat fiecare jucator poate vedea doar piesele lui si piesele din sir. Pentru a intra in joc la una din mesele disponibile, da click pe o camera/lobby/ si alege la o masa unul din locurile disponibile (notat cu „alatura-te“). Daca nu exista locuri libere poti creea o masa noua apasand butonul : Creeaza partida noua. Pe doizece.ro, jocul poate fi jucat de 4 jucatori. La fiecare tura de joc se trage o piesa si se arunca una. Obiectivul jocului este de a inchide pe tabla (Joc Simplu pe Tabla, sau Joc Dublu pe Tabla la inchidere prin Jolly).

Piesele de joc si distribuirea lor: Gruparea si aranjarea pieselor de joc Serverul grupeaza cu fata in jos in gramezi de cate 7, cele 106 piese. Va ramane o piesa negrupata care se va intoarce si care va fi Atu-ul. Se ridica o piesa si se inlocuieste cu Atu-ul intors cu fata in sus. Pentru varianta online a jocului piesele vor fi impartite automat la inceput. Fiecare jucator isi aranjeaza piesele pe tabla - fiecare are 14. Din gramezile ramase se vor trage piese in timpul jocului, dupa ce jucatorul considerat „primul“ va trage prima piatra.

Dublele: Schimbul de duble este permis, iar serverul interogheaza fiecare jucator oferindu-i posibilitatea sa schimbe dublele cu ceilalti jucatori prezenti la masa.

Reguli de Joc: Primul jucator, cel care prin ridicarea primei pietre de joc (are 15 piese) va incepe jocul prin a arunca jos o piesa care nu ii foloseste. Acea piesa nu va putea fi folosita/trasa niciodata. Obiectivul jocului este de a aduna piese care sa formeze grupuri valide (suite si formatii). Inainte de a face orice, un jucator trebuie sa inceapa tura tragand o piesa. In finalul turei jucatorul trebuie sa arunce o piesa cu fata in sus. Piesele aruncate se aseaza una dupa alta in sir, in ordinea in care au fost date jos. Piesa aruncata de primul jucator e asezata pe orizontala in partea dreapta sus si indica inceputul sirului de piese aruncate. Acea piesa nu va putea fi trasa niciodata. Obiectivul jocului este de a inchide pe tabla (Joc Simplu pe Tabla sau Joc Dublu pe Tabla la inchidere prin Jolly).

Realizarea grupurilor, formatiilor: Sunt 2 tipuri de combinatii valide de piese: Suita sau Sirul - este un grup format din cel putin 3 piese consecutive de aceiasi culoare. Un 1 poate fi folosit pentru a face o suita de tip 1-2-3 sau poate fi asezat dupa 13 pentru a face o suita de tip 12-13-1. Un 1 nu poate fi asezat niciodata in mijlocul unei suite: 13-1-2 nu este o suita valida. Formatia sau Terta este formata din 3 sau 4 piese cu acelasi numar dar de culori diferite. O formatie este completa cand are 4 piese. O formatie completa nu mai poate fi extinsa.

Jolly: Un Joly pot fi folosit pentru a inlocui orice piesa este nevoie intr-o suita sau formatie. Odata folosit un Jolly va tine locul unei singure piese . Spre exemplu: la suita [8 rosu] - [9 rosu] - se poate lipi un [11 rosu] pentru ca Joly tine loc de [10 rosu]. Joc Simplu pe Tabla in care jucatorul alege sa faca suite si formatii pe tabla. Jocul se termina in momentul in care, in afara de piesa de aruncat jos, jucatorul are pe tabla doar suite si/sau o suita si restul formatii.

Inchiderea: Este obligatoriu ca pe tabla sa se gaseasca cel putin o suita. Se poate inchide doar cu suite. In cazul in care un jucator inchide pe tabla, el primeste un scor fix: fiind suma mizei platite la startul acesteia (sau altfel spus punctele castigate vor fii de 4xmiza partidei). Daca jucatorul inchide joc dublu (cu piesa libera Jolly) el primeste dublu de puncte de la fiecare jucator de la masa. Se intampla ca nimeni sa nu inchida si sa se termine piesele de joc; In acest caz se repun cartile in gramezi pentru a continua pana un jucator inchide. Inchiderea se realizeaza, cand jucatorul care are toate cele 14 pietre in formatii valide, selecteaza optiunea „Inchid“- butonul verde din coltul dreapta jos al teblei de joc. Prin accesarea acestei optiuni formatiile sale vor fi afisate pe masa (pentru a fi vazute de competitori), iar prin aruncarea celei de-a 15 pietre (libera de formatii) in sir, jocul se termina si punctele castigate ii sunt alocate.

Deconectari: Se poate intampla sa fiti deconectat de la masa de joc din cauza unei linii proaste la internet. In acest caz riscati sa pierdeti miza jocul in curs, jocul continuan in 3 jucatori pana un jucator inchide.